Op vakantie met je dier
Wanneer u op vakantie gaat is het belangrijk te weten wat u met uw huisdier doet. Laat u de hond thuis of in een pension dan moet u aan andere dingen denken dan wanneer u de hond mee op vakantie neemt.
Wist u bijvoorbeeld dat:
- het in veel landen verplicht is een muilkorf bij u te hebben
- uw hond in bijna alle landen ook ingeent moet zijn tegen Rabies (De Rabiës inenting dient te dateren minimaal 21 dagen voor vertrek naar het buitenland en niet ouder dan 1 jaar.)
- als u met de auto op vakantie gaat, het verplicht is de hond een speciaal autotuig aan te doen
- in vooral zuid europese landen ook dodelijke teken en andere parasieten voorkomen
- In Frankrijk bijzondere maatregelen gelden voor zogenaamde “aanvals- en verdedigingshonden”
- U in warme landen enorm moet oppassen voor oververhitting van uw hond
- ook in pensions bepaalde voorwaarden worden gesteld omtrent parasietbestrijding en inentingen
Wat u ook doet ga goed voorbereid op reis met onze vakantie checklist. Op de onderstaande links vindt u informatie over de verschillende landen met hun eigen regels.
Voeding
Het is belangrijk dat uw hond in een andere omgeving wel zijn of haar eigen voeding kan eten. Dit voorkomt eventuele problemen met bijvoorbeeld zijn darmen. Zowel wanneer de hond meegaat op vakantie als dat hij naar een pension gaat. Geeft u 'vers diepvries' voer, dan zijn er van diverse merken gestoomde maaltijden die kunnen dienen als vervanging tijdens de vakantie. Deze producten kunt u veel gemakkelijker vers ouden buiten de diepvries. Mocht u dit overwegen probeer het dan een weekje voor u weggaat vast zodat uw hond er gelijdelijk aan kan wennen.
Bijvoorbeeld:
- Carnis houdbare worsten
- Farm Food Fresh Menu
- Jarco Vleesvoeding
- Renske Vers Vlees kuipjes
- GranCarno vlees blikken
- Natural Fresh Meat Worsten
In de meeste landen geldt dat uw hond ingeent moet zijn tegen Rabius, en dat u het paspoort van uw hond bij uw dient te hebben. Check van te voren bij uw dierenarts of u aan de regels van het land van uw bestemming voldoet en of de chipregistratie nog op orde is.
Daarnaast is het zo dat wanneer u naar zuid europa gaat het aan te raden valt uw hond te beschermen tegen teken. In zuid europa komen weer andere teken voor dan in Nederland, die gevaarlijk kunnen zijn voor uw hond. Het valt aan te raden om uw hond minimaal 2 dagen voor vertrek te behandelen met Bayer Advantix druppels of een Bayer Seresto band. Deze producten beschermen uw hond tegen kwalijke parasieten als vlooien, teken en zandvliegen.
Maar ook tegen muggen die hartworm veroorzaken. Gaat u naar een "risicogebied" dan kunt u het beste uw hond behandelen op de dag dat uw thuis komt en 1 maand na thuiskomst met Milquestra of Milbemax. (hieronder kunt u zien in welke gebieden hartworm veel voorkomt)
Vlooien
U kent vast de verhalen wel van mensen die thuiskomen van vakantie en besprongen worden door de vlooien. En dat terwijl er niemand in huis is geweest tijdens de vakantie. Vlooien zijn overlevingskunstenaars en de coconnen wachten net zo lang met uitkomen totdat er weer een "voedselbron" in huis is. Om dit te voorkomen kunt u het beste uw omgeving preventief behandelen, een aantal dagen voor u de deur achter u dicht trekt. Zo voorkomt u een onaangename verrassing bij thuiskomst.
Oververhitting
De meeste mensen kiezen voor een lekkere zonvakantie. Let er op dat een tempratuurstijging niet heel aangenaam is voor uw hond. Uw hond kan namelijk zijn hitte moeilijker kwijt dan u. Het is aan te raden om voor een verkoelende plek voor uw te zorgen. Mocht dit moeilijk zijn op uw bestemming dan biedt een coolmat of koelhalsband uitkomst. Deze zorgen ervoor dat de lichaamstempratuur voor uw een aantal graden daalt en dat uw hond ook optimaal kan genieten van zijn vakantie. De coolmatten zijn ook uitermate geschikt als u de hond meeneemt in de auto tijdens vakantie.
Autorit
Als u ervoor kiest om de hond mee te nemen in de auto, zorg er dan voor dat de hond een veiligheidstuig om heeft. Deze is voorzien van een brede band op de borst en klikt u gemakkelijk vast in de veiligheidsgordel. Het dragen van deze tuigen is zelfs in sommige europese landen verplicht.
Verder is het handig een reisvoer- of drinkbak bij u te hebben zodat u de hond bij een tussenstop gemakkelijk iets te eten en of te drinken aan kunt bieden. Zorg er altijd voor dat u water bij u heeft. Mocht u door verschillende landen rezien, controleer dan of het verplicht is een muilkorf bij u te hebben. In sommige landen moet u aan kunnen tonen dat u een muilkorf bij u heeft.
Vermissing
U moet er natuurlijk niet aan denken, maar wat nu als uw hond ineens wegloopt tijdens de vakantie?! Zorg ervoor dat uw hond een penning of adreskoker om heeft met daarop een geldig internationaal telefoonnummer zodat mensen u altijd kunnen bereiken. Daarnaast moet u voor u weggaat altijd de gegevens, die op de chip van uw hond staan, controleren en eventueel updaten bij de dierenarts.
Met een recente foto van uw hond kunt u makkelijker kenbaar maken dat uw hond vermist wordt en heeft u een grotere kans dat uw hond teruggevonden wordt.
Hieronder vindt u een handige checklist met broodnodige dingen en wat handige links met tips e tricks. Wij wensen u een fijne vakantie!!
Wat moet er mee:
- Europees dierenpaspoort met daarop het inentingsbewijs
- Kopie van het registratiebewijs van uw dier met het chipnummer
- Tekenband en tekentang
- Adreskokertje of penning met recente gegevens
- Foto van uw huisdier
- Eet en drinkbakken (ook voor onderweg)
- Water voor onderweg
- Zijn eigen voeding
- Veiligheidstuig voor de auto
- Eventueel Muilkorf
- Reserve riem
- Poepzakjes
- Wondzalf
- Eventueel Koelmat of koelhalsband
- Favoriete speeltje
- Favoriete mand
Handige links:
https://www.licg.nl/x2/praktisch/reizen-en-vakantie/vakantie/vakantie-uw-dier-gaat-mee.html